Beste Verenigingen die een kunstgrasveld overwegen,

Een drietal bedrijven uit de sportwereld hebben aangekondigd samen een kunstgrastender te organiseren. Na het succes van de transparante kunstgrastender voor clubs uit de Jupiler League van 2013 kon dit ook niet uitblijven. Wat een daverend succes was dat! Enige onverklaarbare is nog steeds dat uiteindelijk het kunstgrasveld van VVV-Venlo door de spelers van de Jupiler League al 2 jaar op rij als beste is beoordeeld en juist dit het enige kunstgrasveld uit de Jupiler League is dat geen onderdeel uitmaakte van de tender. Dit overigens ook in tegenstelling tot de eindconclusie van het panel van deskundigen van deze tender uit 2013. Uiteindelijk zijn er ook allemaal verschillende velden gerealiseerd dus dat was ook geen eenvoudige klus. Maar goed, het ging hier ook om de beste prijs/kwaliteitverhouding en gelukkig was er sprake van transparante beoordelingscriteria en niet te vergeten de veldbezoeken. Een ex-adviseur, een van de initiatiefnemers, trad hier zelfs op als ervaren trainer en liet de beoordelaars een circuit afwerken. Bij het bezoek aan onze kunstgrasvelden van AFC Ajax destijds had men geluk: er waren maar 3 clubs bij aanwezig waaronder gelukkig ook vertegenwoordigers van de horeca-afdelingen van de clubs. Belangrijk, want spelen op kunstgrasgras is vermoeiend en je krijgt er dorst van!

Wij vergelijken het ‘nieuwe’ initiatief met het ‘energiecollectief’ waarbij consumenten via een centrale organisatie samen elektriciteit kunnen inkopen. Mooier kan eigenlijk niet op basis van de beloftes in de brochures, waarin klanten aan het woord komen en uiteraard een mooie website waar alles nog eens keurig opgesomd wordt. Uiteindelijk levert het op dat elke consument niet echt goedkoper stroom inkoopt, maar dat maakt ook niet uit. Het gaat om het idee en het goede gevoel toch? Marketing heet dat. Ook kunnen programma’s als ‘Kassa’ hier weer wat mee in de toekomst of komt er zelfs een nieuw programma: ‘Help, red mijn kunstgrasproject!’.

Wat we alleen nog missen zijn de extra airmiles voor de deelnemende clubs en een mooie korting op een midweek in een vakantiepark. Misschien kan er ook nog wel een speciale actie bijkomen vanuit Fox of een maand gratis Netflix. Ook geven we nog de tip mee om leveranciers te laten aansluiten: die kunnen dan een mooie korting geven op de bruto inkoopprijzen. Net zoals je die krijgt op inbouwapparatuur als je een keuken koopt. Ken je dat gevoel? Op 2e paasdag naar de Keukenconcurrent. Alleen op die dag geldt een speciale korting. Die heb je dus al binnen voor je binnenstapt. Dan komt er een omgeschoolde verkoper die met een prachtig programma jouw wensen visualiseert en vervolgens met 1 druk op de knop een offerte tevoorschijn tovert. Dit is een uiterste prijs maar na overleg met de verkoopleider krijg je de keuken nog goedkoper. Je moet dan wel vandaag opdracht geven. En dan de inbouwapparatuur nog: ja ja als je gelijk opdracht geeft dan krijg je hier nog eens 25% korting op. Wat een mooie 2e paasdag.

Bovenstaande kan natuurlijk ook gedaan worden met bijvoorbeeld de inrichtingsmaterialen of LED Verlichting. Philips wil heus wel instappen hoor en een bonus in het vooruitzicht stellen als clubs tegen een meerprijs voor LED kiezen!

Het mooie van de kunstgrastender is dat dit initiatief ook nog eens op ‘no cure no pay’ basis is. Dit biedt ook weer extra kansen. Zodra de tender wordt uitgeschreven komen we namelijk met de ‘Kunstgras Prijsgarantie’ actie. Dit ken je toch wel van o.a. BCC? Een laagste prijsgarantie. Wat wil je nog meer?! Clubs hebben de garantie dat ze bij de aangesloten bedrijven altijd nog een lagere prijs krijgen. Er zal een wereld voor ze opengaan, want de bedrijven bieden ook nog meerdere systemen aan. Mooier kan het eigenlijk niet. Dit initiatief zal vast door de KNVB ondersteund worden omdat hun leden, de clubs, hier voordeel van hebben en daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

Wel of geen adviseur? Blijkbaar hebben de adviseurs de afgelopen jaren geen goed werk verricht: clubs betalen te veel en de kwaliteit is niet goed volgens de initiatiefnemers. Vreemd niet, met al die mooie EMVI bestekken die ze bedachten de laatste jaren en de kennis die bij de adviseurs in huis is? Gelukkig kunnen clubs nog (tien)duizenden euro’s besparen en dan ook nog een betere kwaliteit!

Door het initiatief van de kunstgrastender en daar bovenop de laagste prijs garantie hebben clubs nog een bijkomend voordeel: de projecten kunnen zonder een adviseur gerealiseerd worden op basis van D&C. De aannemer maakt zelf het plan en is daar ook verantwoordelijk voor: een vaste en ook laagste prijs zonder voorbereidingskosten en dure directievoering. Dit spaart ook weer een hoop kosten uit. Wederom in het voordeel van de leden van de KNVB.

Mochten clubs toch nog een adviseur willen dan kan dat uiteraard ook. Ze hoeven dan niet in zee met de vaste adviseur die gekoppeld is aan de kunstgrastender. Voor de selectie van een adviseur of bureau wordt de website adviseurspot.nl in het leven geroepen. Hier kunnen clubs kosteloos hun verzoek op plaatsen. De adviseurs mogen uiteraard adverteren op deze site voor een speciaal tarief. De website adviseurspot.nl werkt net zoals werkspot.nl: de clubs plaatsen een adviesopdracht, de adviesbureaus mogen reageren en de clubs vergelijken en kiezen. Adviseurspot.nl biedt ook de mogelijkheid om de adviseurs te beoordelen en reviews achter te laten. Onafhankelijker en transparanter kan het niet. Uiteindelijk willen we natuurlijk ook allemaal een betere kwaliteit van de adviesdiensten tegen de laagste prijs!

Gezien de hele discussie en de perikelen rondom de FIFA is dit voor de KNVB wellicht ook het beste. Ze hoeven dan geen kleur te bekennen en blijven neutraal.

Tja marktinitiatieven geven je inspiratie!

 

Door: Arjan Knottnerus