Is hybride gras een eendagsvlieg?

Je hoort het steeds meer: hybride gras heeft de toekomst. Of is het een kater voor de clubs die nog geloven in sprookjes? Hybride gras is helemaal niet nieuw. Het is opnieuw in de markt gezet op het moment dat de discussie oplaaide over wel of geen kunstgras. Het speelt goed in op de emotie van de voorstanders van natuurgras.

Hybride is een combinatie van natuurgras met kunstgras. Een voorbeeld daarvan is GrassMaster, een Nederlandse uitvinding ontwikkeld in de vorige eeuw toen er nog geen kunstgras bestond dat met rubber was ingestrooid. GrassMaster is al meer dan 25 jaar op de markt en destijds dé oplossing voor overbespeling. Met de komst van de derde generatie kunstgrasvelden nam het aandeel GrassMaster-velden echter in rap tempo af. Maar waarom eigenlijk? Iedereen is toch tegen kunstgras?

Niet iedereen. Mijn generatie wellicht, maar onze kinderen niet! Zij groeien op met kunstgras, bovendien spelen zij op een soort kunstgras dat steeds beter is geworden. Het amateurvoetbal en ook steeds meer betaald voetbal organisaties (BVO’s) willen gewoon altijd en onder alle omstandigheden kunnen spelen. En hier zit nu juist het probleem bij hybride gras. Het blijft een natuurproduct met beperkingen dat kaal en hard wordt door het gebruik. Het onderhoud is duur en vraagt om een professionele aanpak. Voor een goed hybride veld is minimaal hetzelfde budget aan onderhoud nodig als voor natuurgras. Daarbij moeten ook nog eens specialistische technieken ingezet worden in verband met de aanwezigheid van kunststofvezels en het behoud van het natuurlijke sprietje. Deze kennis, kunde en budgetten zijn aanwezig bij de BVO’s. Met name de Engelse clubs uit de Premier League zijn dit type veld massaal gaan omarmen en anno 2015 beschikken bijna alle clubs uit de Premier League over één of meerdere GrassMaster-velden. FC Groningen liet dit jaar liefst 3 GrassMaster-velden realiseren op hun nieuwe jeugdcomplex en SC Feyenoord heeft er zelfs 4 opgenomen in hun nieuwbouwplannen voor Nieuw Varkenoord.

GrassMaster is een perfect natuurgrassysteem, zeker voor topclubs waar het onderhoud goed kan worden uitgevoerd en geen sprake is van overbespeling. We kunnen wel stellen dat dit het beste natuurgras-systeem is dat in de markt voorhanden is, maar gelijk ook het duurste. Helaas kan niet iedereen een Mercedes aanschaffen, rijden en onderhouden. Het rondje langs de velden heeft ons laten zien dat de amateur- en gemeentelijke markt geld en kennis ontbeert op dit gebied. Wegens privatisering en een terugtrekkende overheid verdwijnen kennis en budgetten voor goed onderhoud. Resultaat: kale vlaktes waar aan de voorkant een enorme investering is gedaan in kunststof matjes, maar aan de achterkant niet de middelen zijn om die te onderhouden.

Zijn de amateurclubs nu zo gelukkig met deze oude ‘nep’ hybride ontwikkeling? Ik kan het me niet voorstellen. Na een rondje nieuwe ‘nep’ hybride velden anno 2015 op het einde van het seizoen ben ik geschrokken en heb ik medelijden met de clubs die zich lieten ompraten. Kale, harde vlaktes waarvan we nu al kunnen voorspellen dat deze velden geen 10 jaar mee zullen gaan. Je zou je er maar hard voor gemaakt hebben als bestuurder…

Kortom: voor voetbalvelden met bespelingsuren van meer dan 500 uur en beperkte onderhoudsbudgetten, zijn hybride velden niet de toekomst. Investeer in een volledig kunstgrasveld waarop met beperkt onderhoud intensief getraind kan worden. De andere natuurgrasvelden op het sportpark knappen dan vanzelf op door minder intensief gebruik.

 

Door: Arjan Knottnerus