Infill

Infill (het materiaal dat tussen de kunstgrasvezels wordt gestrooid) is, samen met de kwaliteit van de vezel, een bepalende component voor de algehele kwaliteit van een kunstgrasveld. De vezels bepalen hoe het veld er uit ziet; de infill geeft de sporter wat hij nodig heeft, nl. een veilige ondergrond met de juiste sporttechnische eigenschappen.

Grofweg worden de volgende soorten infill toegepast in de diverse kunstgrassystemen:

SBR – rubbergranulaat
SBR rubber wordt verkregen door autobanden waarvan het loopvlak versleten is, te vermalen tot kleine fragmenten.
In SBR rubber is onderscheid te maken in kwaliteit. Zo gebruikt FieldTurf voor haar SBR infill alleen banden van personenauto’s. Er is ook SBR verkrijgbaar waar vrachtautobanden in verwerkt zijn. Wij adviseren onze opdrachtgevers om goed te omschrijven wat de gewenste kwaliteit is. We hebben immers met het SBR ook een verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot het milieu.

FieldTurf® PureFill
Na jaren van onderzoek, praktijktesten en ontwikkeling levert FieldTurf® nu ook een 100% natuurlijke infill op basis van kurk: FieldTurf® PureFill
Als enige in de markt hebben wij een FIFA** gecertificeerd voetbalveld gebouwd met FieldTurf® Purefill. FieldTurf® PureFill onderscheidt zich ten opzichte van alle andere infill materialen door: milieuvriendelijkheid, natuurlijke uitstraling, geen extreme warmte toename in de zomer. Lees alles over dit unieke product in de FieldTurf® PureFill brochure.

FieldTurf® Promax
Recent ontwikkelde FieldTurf een gloednieuwe groene infill: de Fieldturf Promax. Dit is een infill gemaakt op Polyethyleen basis, hetzelfde basisproduct als de kunstgrasvezels zelf. Deze infill is net als de Purefill niet toxisch.
Voordelen van deze infill zijn:
– Het is door en door groen, dus behoudt zijn kleur en natuurlijke uiterlijk (in tegenstelling tot gecoate rubbers).
– Het is geproduceerd op PE basis, dit loogt niet uit (niet toxisch!), warmt minder op en geeft geen geur af.
– Als het tapijt versleten is, zal de recycling eenvoudiger en goedkoper zijn aangezien de vezel en de infill van hetzelfde materiaal gemaakt zijn en zich gemakkelijker zal laten recyclen dan met SBR rubber erdoorheen.
Lees meer over dit nieuwe product in de FieldTurf® Promax brochure.

Cryogeen SBR
Bij cryogeen SBR wordt het rubber van de autobanden in diepgevroren toestand gemalen. Het oppervlak wordt hierdoor gladder waardoor de stukjes minder aan schoeisel, kleding en bal blijven hangen. Ook drijft het niet op bij stortbuien. Hierdoor is sprake van minder uitloop en is dus minder aanvulling nodig.
Sporttechnisch geeft het een betere stabiliteit, energierestitutie en schokabsorptie. Ook voor het milieu is het minder belastend dan SBR.

FieldTurf® Mix Infill
FieldTurf® heeft een gepatenteerd mix infill systeem ontwikkeld bestaande uit een mix van instrooizand en DIN-gecertificeerd gerecycled rubber. Boven op de mix infill wordt een laag met cryogeen rubber aangebracht.
Deze mix is uniek en zorgt voor een optimale grip, stabiliteit, schokabsorptie en energierestitutie, ook op de langere termijn.

TPE (Thermo Plastisch Elastomeer)
TPE Is geurloos en heeft in tegenstelling tot het SBR infill geen zink uitloging. De keuze voor TPE werd in het verleden veelal gemaakt op basis van deze twee eigenschappen. TPE is in diverse kleurstellingen verkrijgbaar.