Vertrouwen Alkmaar Sport resulteert in 1ste 2 KNVB gekeurde FieldTurf ProMax voetbalvelden

Donderdag 20 juli was een belangrijke dag voor Alkmaar Sport, Adviesbureau Simoove en FieldTurf Benelux. De eerste twee kunstgrasvelden met ProMax infill korrels (100% PAKs vrij PE infill materiaal) werden door keuringsinstituut SGS Intron gekeurd conform de KNVB normen en reglementen. Het vertrouwen van Alkmaar Sport in dit innovatieve systeem met PE infill materiaal bleek niet ongegrond: de twee gerenoveerde kunstgrasvelden van Alcmaria Victrix en Jong Holland bleken (binnen een week na aanleg en noodweer met veel regen op de dag ervoor), ruimschoots aan de normen van de KNVB ( FIFA Quality standaard) te voldoen. Een prachtig resultaat voor alle betrokken partijen na een vlot en efficiënt verlopen voorbereiding en uitvoering van het project!

Tijdens de initiatieffase van het project stond voor Alkmaar Sport als opdrachtgever en beheerder van de sportparken één ding vast: de velden zouden niet met SBR infill worden aangelegd in verband met verminderde maatschappelijke acceptatie en mogelijke milieurisico’s op termijn van SBR infill. Matthe Laan (Alkmaar Sport): “met de keuze voor een alternatief voor SBR, rees bij ons gelijk ook de vraag: welk alternatief infill product heeft onze voorkeur en moeten we wellicht een product voorschrijven? Na overleg met Wouter Stuive van Simoove hebben we toch besloten om de markt uit te dagen en juist op basis van een plan van aanpak ons als opdrachtgever te overtuigen van de beste oplossing voor de verenigingen in het gebruik van de kunstgrasvelden en Alkmaar Sport in beheer en onderhoud. Naast de bekende oplossingen met kurk, EPDM of TPE, kwam FieldTurf Benelux met het nieuwste, meest innovatieve maar zeker ook meest onbekende infill product, namelijk PE infill. FieldTurf brengt sinds 2017 PE infill op de Nederlandse markt onder de naam ProMax. Het plan van aanpak dat FieldTurf Benelux bij de inschrijving indiende was onderscheidend. Niet alleen omdat ProMax een veilig en schoon infill product is, het geeft Alkmaar Sport op termijn ook belangrijke voordelen in de life-cycle-costs van de velden als gevolg van een aangepast onderhoudsregime en recycling van een kunstgrasveld met PE infill.”.

Rob Heusinkveld, projectleider van FieldTurf Benelux: “Tijdens de aanbesteding waren we verheugd dat we van Alkmaar Sport de kans kregen om met ProMax infill in te schrijven. Zeker gezien het feit dat veel opdrachtgevers momenteel niet altijd staan te trappelen bij innovatie en vaak terugvallen op beter bekende infill producten zoals kurk, TPE of in enkele gevallen ook EPDM. Naar onze mening is dat zeker niet terecht omdat deze producten zeker ook nadelen hebben (slijtage bij kurk en risico op agglomeratie of te wel klonteren bij kunstrubbers). Daarbij is het misschien nog wel belangrijker dat productgaranties bij kurk of kunstrubbers vaak ontbreken of slechts worden afgegeven voor een periode van maximaal 5 jaar. Vreemd als je bedenkt dat opdrachtgevers normaal 10 jaar garantie vragen op een systeem van kunstgras en infill. Morton Extrusion Technology (MET) ontwikkelt al 7 jaar de meest hoogwaardige kunstgrasvezels met FieldTurf en zag een uitdaging in de ontwikkeling van een infill product waarop ook daadwerkelijk 10 jaar garantie gegeven kan worden: de ontwikkeling van FieldTurf ProMax was geboren. Op basis van 2 jaar ervaring op diverse kunstgras voetbalvelden in Duitsland, waaronder ook een volwaardig trainingsveld (waarvan momenteel ook een tweede in aanleg) bij Bundesliga club FC Augsburg, was het product klaar voor FIFA certificering en marketing wereldwijd. Promax is een PE infill dat 100% veilig, PAK’s vrij en recyclebaar is en misschien nog wel belangrijker: ProMax wordt geleverd met 10 jaar productgarantie. De verwachting is dat kunstgras voetbalvelden met ProMax de Nederlandse voetballer (ook op de lange termijn en onder winterse omstandigheden) dezelfde hoogwaardige speleigenschappen levert.”

Het kunstgras toplaag systeem bij Alcmaria en Jong Holland betreft de Vertex Core ProMax op ProPlay. Het kunstgrassysteem stond voor aanleg ook vermeld op de NOC*NSF sportvloerenlijst. Naast de voordelen van ProMax, biedt dit innovatieve kunstgrassysteem nog een aantal belangrijke voordelen voor Alkmaar Sport. Allereerst de kunstgrasvezel, of eigenlijk vezels: de Vertex CORE betreft een kunstgrastype met een zogenaamde combi vezel. De CORE monofilament vezel met versterkte kern zorg voor optimale resillience. Daarnaast is er een Classic HD gefibrilleerde vezel meegetuft die er voor zorgt dat de CORE vezel wordt ondersteund én ervoor zorgt dat de infill stabiel en op z’n plaats blijft. Hierdoor zullen er op het gebied van onderhoud voordelen te behalen zijn doordat er minder vaak geborsteld of ge-egd hoeft te worden, mede omdat ProMax ook niet compacteert. Schmitz Foam leverde de bekende ProPlay sport shockpad. Alkmaar Sport had een duidelijke voorkeur voor ProPlay omdat dit bij hergebruik over 10 jaar in hun ogen voordelen biedt ten opzichte van lichtere foams op rollen.

Het antwoord op wellicht de belangrijkste vraag staat echter nog open: wat vindt de Nederlandse voetballer van ProMax?
In Duitsland is men dus al twee jaar positief en ook de voetballers van Velocitas in Groningen zijn dat na ingebruikname van een ProMax pupillenveld in het voorjaar van 2017. Alkmaar Sport en FieldTurf Benelux zijn in ieder geval ook enthousiast na de keuring van de twee Promax velden. Cees v.d. Poel (FieldTurf Benelux): “De gemeten sporttechnische waardes voldeden allemaal ruimschoots aan sporttechnische waardes van de gevraagde FIFA Quality Norm. Bovendien verwachten we dat na ingebruikname en inspelen het veld de eigenschappen nog zullen verbeteren. Wat Jacco v.d. Zalm, (keurmeester SGS Intron) tijdens de keuring met name opviel was dat het veld zo kort na aanleg al erg stabiel en prettig aanvoelde, iets wat met (kunst)rubber of kurkvelden nog wel eens behoorlijk wat tijd nodig heeft.”. Matthe Laan: “omdat het een nieuw en onbekend infillproduct voor ons en onze voetballers is, willen gezamenlijk met FieldTurf de beleving van en beoordeling door spelers monitoren. Dat zullen we onder spelers van zowel Alcmaria als Jong Holland doen, maar zeker ook onder de bezoekende verenigingen. Door monitoring van zowel spelerservaringen (onder alle weersomstandigheden) en onderhoud hopen wij samen meer te weten te komen over het onderscheidend vermogen van ProMax ten opzichte van andere infill materialen. Wordt vervolgd dus…

ProMax Experience Dagen

Opdrachtgevers en adviseurs zullen benieuwd zijn naar de looks en performance van de innovatieve Vertex Core ProMax velden. Na het drukke aanlegseizoen willen we opdrachtgevers, adviseurs en geïnteresseerde verenigingen graag uitnodigen op één van de ProMax Experience dagen bij Jong Holland of Almeria. Tijdens deze dagen willen Alkmaar Sport en FieldTurf Benelux de markt graag kennis laten maken met een Vertex Core Promax veld. Naast een bezoek aan het veld zullen we ons best doen om ook de monitoringsgegevens vanuit onderhoud en spelerservaringen met u te delen en heeft u de gelegenheid uw vragen met de verenigingen en Alkmaar Sport te delen. Wij hopen op die manier dat de markt met deze Experience van maximaal een halve dag een goed beeld heeft van het innovatieve karakter van ProMax. Bent u als lezer van dit bericht geïnteresseerd om op één van de ProMax Experience dagen langs te komen, laat het ons weten via info@fieldturfbenelux.com en u ontvangt ruim van tevoren een uitnodiging!